Flere tager blodtryksmedicin

16.07.2013

Flere tager blodtryksmedicin

Næsten syv ud af 10 patienter har stadig for højt blodtryk trods behandlingen, viser undersøgelse. Og hver femte dansker tager medicin mod for højt blodtryk.

Antallet af voksne danskere, som behandles med et eller flere blodtrykspræparater, er på 10 år vokset fra 510.000 til godt 877.000 i dag, fremgår det af en opgørelse fra Statens Serum Institut.

Men selv om rekordmange danskere tager medicin for at nedsætte risikoen for at dø af blodpropper, er det kun hver tredje blodtrykspatient, som opnår et velbehandlet blodtryk.

Det viser en stor undersøgelse af 37.000 blodtrykspatienter fra Dansk AlmenMedicinsk Database, som læge og forsker Maja Skov Paulsen, Forskningsenheden for Almen Praksis på Syddansk Universitet, har foretaget.

Hun konkluderer, at den medicinske blodtryksbehandling i Danmark halter, når næsten syv ud af 10 patienter stadig har for højt blodtryk, efter de er kommet i behandling.

Der er generelt tale om underbehandling, fastslår hun og tilføjer, at stigningen i brugen af blodtryksmidler primært skyldes, at lægerne er blevet hurtigere til at spotte og behandle patienterne, og at flere overlever blodpropper.

- Mange blodtrykspatienter ville have gavn af større doser medicin og/eller flere forskellige blodtrykspræparater.

- Når man ikke behandler folk helt ned på de anbefalede blodtryksværdier, er deres risikoreduktion ikke så stor, og så kan der være tale om en falsk tryghed, siger Maja Skov Paulsen.

Speciallæge og forskningslektor på Københavns Universitet John Brodersen mener dog ikke, at blodtrykspatienter underbehandles herhjemme.

- Der er tværtimod tale om overbehandling af en meget stor gruppe af raske, symptomfri mennesker, når vi behandler de mange patienter medicinsk, som kun har et let forhøjet blodtryk. Vi risikerer at gøre mere skade end gavn.